Gå til innhold

[Utgått]Sju ting du bør vite når du skal handle julegaver på nett

Foto: Hampus Lundgren

Her gir vi deg noen tips om hva du bør tenke på når du handler julegaver fra utlandet på nett.

1. Sjekk frakt- og forsikringskostnader

Du skal verken betale merverdiavgift eller toll når varen koster under 350 kroner inkludert frakt og forsikring. Når du bestiller fra utlandet, bør du derfor sjekke om det du betaler for varen inkluderer frakt og forsikring eller om dette kommer i tillegg.

Fritaket for merverdiavgift og toll på sendinger under 350 kroner gjelder alle varer, unntatt alkohol- og tobakksvarer.

2. Du må betale merverdiavgift på sendinger som koster 350 kroner eller mer

Du må betale importavgifter (25 prosent merverdiavgift og eventuell toll) hvis verdien på varen(e) er 350 kroner eller mer inkludert frakt og forsikring. De fleste bøker til privat bruk er fritatt for merverdiavgift.

3. Husk at det kan være toll på klær

Klær er en av de få varetypene som det kan være toll på. Tollsatsene er forskjellige avhengig av typen plagg. Det er ikke toll på sko eller hodeplagg. Toll kommer i tillegg til merverdiavgift på 25 prosent.

4. Regn med å betale transportøren for fortollingen

Tolletaten tar ingen betaling eller gebyrer ved fortolling av sendinger. Transportøren eller speditøren som leverer sendingen til deg vil derimot som oftest kreve en betaling for mottak, håndtering og utlevering av den. Slik betaling kan variere avhengig av hvilket firma som er brukt, og dette må du selv sjekke med transportøren som skal benyttes eller som er benyttet.

5. Norsk eller utenlandsk nettside?

Noen nettbutikker ser tilsynelatende ut til å være norske, men opererer likevel fra utlandet. Da må du betale merverdiavgift og eventuell toll samt fortollingsgebyr når sendingens verdi overstiger 350-kroners grensen vi har omtalt ovenfor.

Sjekk nettsidens kjøpsvilkår der det skal fremkomme om sendingen vil komme fra utlandet, og du kan risikere å måtte betale norske avgifter avhengig av sendingens verdi.

6. Finn ut hva du må betale

Du kan enkelt finne ut hvor mye du må betale for varene dine inkludert merverdiavgift og eventuelt toll med importkalkulatoren vår.

7. Tolletaten har ikke pakken din

Selv om du får beskjed om at pakken ligger til fortolling, betyr det ikke at det er Tolletaten som har pakken din. Den ligger da hos en transportør, som for eksempel Posten, DHL, UPS, TNT eller FedEx. Ta kontakt med den som frakter varen for deg!


Foto: Hampus Lundgren