Gå til innhold

Dette må du vite om kjøp og overlevering av hunder fra utlandet

Etterspørselen etter hunder har sjelden vært større enn nå under koronapandemien. Markedet for hunder i Norge er lite om dagen, og fristelsen for å kjøpe hund fra utlandet kan være stor.

På grunn av innreiserestriksjonene har det blitt vanskeligere for nordmenn å hente hunder hos svenske oppdrettere. Tolletaten opplever i økende grad at svenske oppdrettere møter norske kjøpere på grensen eller på rød eller grønn sone for å overlevere valper/hunder til sin nye eier.

Gir ikke unntak for innreisereglene

Det er viktig at selger og kjøper av hunden husker på at innreiserestriksjonene gjelder i det en passerer norsk grense. Det gjelder også for området rundt tollstasjonene.

- Det betyr at den utenlandske borgeren som bringer med seg hunden, i utgangspunktet ikke har lov til å ta seg inn over norsk grense. Innreise til Norge er bare tillatt dersom personen oppfyller noen av unntakene for innreise. Overlevering/kjøp og salg av hunder gir ikke unntak for innreisereglene, sier avdelingsdirektør i Tolletaten, Anna Kirkeluten.

Kommersiell eller privat innførsel

Det er også viktig å være kjent med at Mattilsynet har egne regler for innføring av dyr til Norge fra utlandet. Når en hund blir overlevert til sine norske eiere på grensen eller i rød eller grønn sone på norsk side,  gjelder ikke reglene for reise med eget kjæledyr.  Da gjelder forskrift om handel med dyr.

- Det er viktig at personer som ønsker å kjøpe hunder fra utlandet setter seg grundig inn i kravene som gjelder før hunden bringes inn i Norge, understreker Kirkeluten.

Les mer: