Gå til innhold

Reise med dyr

Skal du ta med dyret ditt på reise? Som dyreeier må du sette deg godt inn i reglene som gjelder enten du skal på dagstur til Sverige, på en lengre ferie i utlandet, eller kommer til Norge som turist.  

Før reisen  

Du må undersøke med Mattilsynet hvilke regler som gjelder. Det kan være krav om ID-merking, pass, ormekur eller rabiesvaksine som må ordnes i god tid før reisen.  

Skal du reise med hund, katt eller ilder? Bruk Mattilsynets veiviser for reise med kjæledyr. Der legger du inn hvilke dyr du skal reise med og hvilke land du skal til, og får vite reglene som gjelder ved innreise til Norge. Reglene for fugler, gnagere og kaniner finner du her. 

Vær oppmerksom på at reglene for privat reise med kjæledyr i utgangspunktet kun gjelder for reise med egne dyr. Les mer hos Mattilsynet: Derfor må du som hovedregel reise selv med dyret. 

Ved grensepassering 

Når du ankommer Norge med dyr fra utlandet skal du gå på rød sone, og vise frem dyret og dokumenter til Tolletaten.

Hvis du reiser med dyret direkte fra et tredjeland (land utenfor EU/EØS), kan du bare ankomme via Oslo Lufthavn Gardermoen eller via Storskog (Kirkenes).   

Om du allerede har passert inn til EU/EØS via en godkjent grensekontrollstasjon i et annet land, kan du benytte andre grenseoverganger ved innreise til Norge. 

Ta med hund til Sverige 

Hvis hunden har vært med til Sverige, må alle helsekrav være oppfylt ved innreise til Norge igjen. Hunden må være ID-merket med microchip og ha kjæledyrpass med dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm. Hvis du er sikker på at helsekravene er i orden, kan du passere på grønn sone/ubemannet grenseovergang. Det gjelder ikke hvis du har kjøpt hunden i Sverige og skal importere den til Norge, eller ankommer med fly. Da må du gå på rød sone.  

Les mer hos Mattilsynet: Privat reise mellom Sverige og Norge med hund 

Hvis reglene ikke følges 

Tolletaten vil kontakte Mattilsynet når det avdekkes avvik på helsereglene, og det er Mattilsynet som avgjør hva som skjer videre. Eventuelle kostnader blir pålagt den reisende.  

Ulovlige dyr   

Vær oppmerksom på at enkelte hunderaser og truede dyrearter er forbudt å ta med til Norge. Det er også ulovlig å ta med seg eierløse hunder og katter.    

 
Se også: