Gå til innhold

Reise med dyr

Skal du reise med kjæledyr til eller fra Norge, bør du i forkant av reisen kontakte Mattilsynet og undersøke hvilke regler som gjelder.

Det er Mattilsynet som forvalter veterinærbestemmelsene for levende dyr.

Fra 1. januar 2017 tillater ikke Mattilsynet at hunden engangsbehandles med revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet. 

Har du vært på ferie i utlandet, må du alltid henvende deg på rød sone ved innreise til Norge. Unntaket er hvis du kommer med hund, katt eller ilder med lovlig opphold i Sverige. Har du alle papirene i orden, kan du passere på grønn sone.

Kommer du med fly ønsker vi uansett at du går på rødt. Dette fordi det er vanskelig for oss å se om du kommer fra Sverige eller et annet land. 

Hund, katt og ilder som innføres til Norge skal ha med pass, utstedt av veterinær i det landet dyret kommer fra. 

Dyret skal identifiseres ved tatovering eller microchip. Hos dyr merket etter 3. juli 2011 er det kun microchip som gjelder.

Forbud mot enkelte hunderaser

Enkelte hunderaser blir sett på som farlige, og er derfor ikke tillatt å importere til Norge uten en spesiell tillatelse fra politiet. Det vil si at du må søke politiet om tillatelse til å ta med hunden til Norge.

Å reise med hund fra Sverige

Husk at hunden skal være behandlet mot revens dvergbendelorm hos veterinær selv om du kun skal på dags- eller helgetur. Du må ha med deg

  • pass som inneholder navn på dyrets eier, en beskrivelse av dyret og dokumentasjon for gyldig ID-merking.
  • signert bekreftelse fra veterinær i kjæledyrpasset at hunden er behandlet med et legemiddel inneholdende praziquantel mot revens dvergbendelorm. Dette skal være utført i avreiselandet mellom 24 og 120 timer før innreisen og kan ikke ha blitt utført i Norge før utreise, eller
  • signert bekreftelse fra veterinær i kjæledyrpasset at hunden er behandlet mot revens dvergbendelorm ved regelmessig tablettkur hver 28. dag og at den er behandlet minimum to dager før første innreise til Norge. Disse behandlingene kan gjennomføres enten i Norge eller i utlandet.

Har du ikke godkjente papirer må du enten returnere hunden til Sverige eller betale for å oppstalle den.

Mattilsynet har utarbeidet en hurtigveileder for deg som reiser med inntil fem dyr. Her velger du om du reiser med hund, katt eller ilder, og veilederen gir deg svar på hva du må ha av vaksiner og kjæledyrpass.

Å reise med hest til og fra Norge

Det er egne bestemmelser når du reiser med hest til og fra Norge.

Å reise med burfugl, gnagere eller kanin

Dyr som flyttegods

Når du flytter til Norge fra utlandet, kan du ta med deg kjæledyret ditt uten å betale toll og merverdiavgift. Du må ha bodd i utlandet i minst ett år, og kjæledyret må ha vært eiet av deg. Fritaket gjelder ikke for kjæledyr i en næringsvirksomhet som flytter til Norge.

Du må uansett kontakte Mattilsynet for å få nødvendig tillatelse til å innføre kjæledyret.

Eldre endringskommentarer

02.06.16: katt og ilder fra Sverige må være ID-merket og ha med kjæledyrpass.

21.12.16: fra 1. januar 2017 tillates ikke engangsbehandling mot revens dvergbendelorm

Fant du det du lette etter?