Gå til innhold

Tolletaten har beslaglagt falsk alkoholemballasje

Alkoholemballajse

Tolletaten beslagla falsk vodkaemballasje i internasjonal kontrollaksjon.

 I den internasjonale kontrollaksjonen Opson XI som ble gjennomført i vår, avdekket og beslagla Tolletaten falsk alkohol-emballasje, opplyser seniorrådgiver Elisabeth Nettum i Tolletaten.

Beslagene ble gjort ved Ørje tollstasjon i mai og juli. I mai avdekket tollere17 pakker med totalt 1 020 flatpakkete kartonger påtrykket Jelzin vodka. Kartongene lå under et teppe i baksetet på en litauisk registrert bil.

Emballasjen var beregnet for tre-liters kartonger. Innehaveren av vodkamerket har bekreftet at emballasjen er falsk. To litauiske statsborgere ble pågrepet i forbindelse med tollbeslaget.

Også i juli

Ørjetollere avdekket 5. juli ytterligere 6 400 kartonger påtrykket Jelzin vodka. Tollbeslaget omfatter også 1 500 toliters poser med tappekran. En litauisk statsborger ble pågrepet i forbindelse med dette tollbeslaget, som utgjør en verdi på 164 500 kroner.

Mattilsynet og Tolletaten deltok i årets aksjon

Strømmen av falske varer øker på global basis hvert eneste år. Operasjon OPSON XI 2022 er delt i to innsatsområder, alkohol og sjømat. Norsk toll retter kontrollen mot import av alkoholholdig drikke, og verifiserer ektheten av alkohol som blir beslaglagt i aksjonsperioden. Sammen med Mattilsynet har Tolletaten fokus på eksport og import av sjømat, hvor Mattilsynet analyserer og sjekker innholdet av nitritt i sjømaten.

Aksjonen skal bidra til å motvirke kriminalitet knyttet til forfalsket/lav-kvalitets mat- og drikkevarer samt matvaresvindel. Aktiviteten er i samarbeid med EUs antisvindel organisasjon OLAF, Interpol, private organisasjoner og næringslivsprodusenter. I fjorårets aksjon deltok 77 land, og 22 representanter for rettighetshavere. Dette gjør at aksjonen favner bredt, og gir gode resultater globalt.

Kontaktperson

Seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum, Tolletaten, +47 991 61 419.