Gå til innhold

Tolletaten beslagla 980 liter uekte alkohol

Tollere ved Åsnes tollstasjon i Innlandet har beslaglagt det som trolig er 980 liter falsk whisky fra en varebil. Tolletaten advarer mot å kjøpe og konsumere uekte alkohol, fordi det utgjør en helserisiko.

En tollpatrulje fra Åsnes tollsted ble natt til 21. oktober oppmerksom på en bil som kjørte inn i Norge på en privat sideveg til fylkesveg 206. Patruljen varslet tollkontroll, men sjåføren stakk av mot Sverige, hvor bilen ble fanget opp av svensk politi. Varebilen, som egentlig er svensk-registrert, var utstyrt med falske danske skilt.

Tilbake i Norge konstaterte tollerne at varebilen var lastet med 980 liter brennevin i to-liters kartonger. Emballasjen gjør at Tolletaten mistenker at de 49 pappeskene i virkeligheten ikke inneholder ekte alkohol, men falsk whisky. Prøver av partiet blir nærmere analysert i Tollaboratoriet.

Advarer

Seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i grensedivisjonen i Tolletaten advarer mot å kjøpe brennevin fra andre enn godkjente forhandlere. Hun viser til den såkalte Metanolsaken fra 2002 der Tolletaten avdekket over 5.000 liter med uekte alkohol under en større internasjonal aksjon.

I TV-serien Toll, som gir innblikk i tollernes arbeidshverdag, kan seerne få være med på store og små beslag. Hver mandag, tirsdag og onsdag på TV2 Zebra kan du få med deg sesong 3.

Samme type vare tok flere liv i både England og Tsjekkia.

- Det å kjøpe brennevin fra forhandlere som ikke er godkjente innebærer en stor risiko, og du har ingen garanti for hva flasken inneholder. Er du heldig er eneste konsekvens at du har kjøpt falsk vare, altså alkohol av lav kvalitet, forklarer hun.

Kommer med varebiler

Når Tolletaten mistenker smugling av falsk, uekte brennevin, er ofte både flasker og etiketter egenprodusert. Tolletaten har også avdekket originalflasker som inneholder annen alkohol, opplyser Nettum.

– Tidligere kom det store trailere fulle med brennevin. En slik lastebil kan romme inntil 20.000 liter alkohol. Men, det ser vi mindre av. Nå benytter de seg av små varebiler med mindre partier, sier hun.

Vodka og whisky dominerer blant falske alkoholvarer og mesteparten blir produsert i Øst-Europa. Tolletaten både avdekker både store laster på over 20.000 liter alkohol i vogntog og 2.000 liter alkohol i varebiler, ifølge Nettum.

Hun viser til det nevnte beslaget på Åsnes torsdag forrige uke.

-De prøver å lure oss, men vi tar dem likevel, avslutter hun.