Gå til innhold

Tolletaten til stede på sjøen

T/K Snøgg, foto: Fartein Rudjord

I forbindelse med koronasituasjonen og den utstrakte grensekontrollen har Tolletaten satt flere av sine tollkryssere på sjøen tidligere enn først planlagt.

Foto: Fartein Rudjord

Tollkrysseren Havørn, med hjemmehavn i Fredrikstad, og tollkrysseren Snøgg, med havn i Oslo, ble satt på sjøen i forrige uke og gikk rett i tjeneste. De har siden patruljert i områdene rundt Hvaler.

På Vestlandet patruljerer tollkrysseren Falken.

Synlig tilstedeværelse

Divisjonsdirektør Heidi Vildskog i grensedivisjonen tok forrige uke initiativ til at tollkrysserne skulle settes på sjøen.

- Det er utstrakt kontroll langs grenser ved veien, ved flyplasser og ved havner. Det er viktig at vi også har en synlig tilstedeværelse på sjøen, sier Vildskog.

Så langt har det bare vært positive tilbakemeldinger fra publikum, som synes det er positivt at Tolletaten er til stede også på sjøen.

- Vår rolle er den samme: sikre viktige forsyninger av varer inn og ut av landet, samt opprettholde kontroll av grensene. Vi vil vurdere å bistå politiet med personkontroll, der hvor vi ser at slike anmodninger kommer og hvor vi har kapasitet, sier Vildskog.

Alle som reiser på tur til Sverige må i karantene i 14 dager etter hjemkomst. Dette gjelder også for båtfolket, dersom noen skulle reise med båten til Sverige nå.