Gå til innhold

[Utgått]Flere tollbeslag av potensielt dødelig stoff

Foto: Hampus Lundgren

Tolletaten har beslaglagt ni sendinger med det potensielt dødelige stoffet DNP i en stor internasjonal aksjon hvor også Mattilsynet deltok. Aksjonen førte på verdensbasis til beslag av 16 000 tonn og 33 millioner liter mat- og drikkevarer.

Aksjonen Opson VIII ble koordinert av Interpol og Europol. Ulike myndigheter og private aktører fra 78 land deltok i aksjonen i perioden desember 2018 til mai 2019.

I Norge samarbeidet Tolletaten tett med Mattilsynet. Mattilsynet kontrollerte 21 prøver av kaffe fra importører og butikker. Analysene avdekket ingen innblanding av kaffe med lavere kvalitet i de undersøkte produktene.

Stoppet ni sendinger

Tolletaten var spesielt på jakt etter det potensielt dødelige stoffet DNP (2,4 dinitrofenol).Tollerne beslagla ni postsendinger med innhold av DNP.  Aksjonen avdekket sendinger fra Asia, Europa og Sør-Amerika.

Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. Stoffet ble brukt i behandlingen av overvektige på 1930-tallet, men behandlingen ble raskt avsluttet da det ble oppdaget hvor potent og potensielt dødelig stoffet er.

DNP er blant annet brukt i eksplosiver, gjødsel, bildebehandling og farging av tre. Legemiddelverket advarer mot bruk og informerer på sine hjemmesider om at det ikke finnes motgift.

Her kan du finne Europol sin nyhet om saken.

Pressekontakter:

Tolletatens pressevakt, telefon 976 50 370, pressevakt@toll.no

Mattilsynets pressevakt, telefon 469 12 910, pressevakt@mattilsynet.no