Gå til innhold

[Utgått]Vil kombinere ulike teknologier for smartere grensekontroll

Vinnerlaget med finansminister Siv Jensen. Foto: Bård Gudim

Maskiner som tolker røntgenbilder og løsninger som kombinerer ulike teknologier skal støtte tollerne i fremtidens grensekontroll. I hvert fall hvis IT-nerdene i AIA Science får bestemme.

Onsdag 25. oktober konkurrerte 20 forskere og IT-folk om hvem som kunne gi det beste løsningsforslaget til Tolletaten om hvordan fremtidens grensekontroll kan bli. Arrangementet var et samarbeid mellom Iris.ai, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Tolletaten.

Nystartet norsk IT-selskap hadde det beste forslaget

Vinneren, i konkurranse med teknologer og forskere fra inn- og utland, ble et lag fra AIA Science. Vinnerlaget som besto av Evmorfia Andritsopoulou, Atle Vesterkjær og Peter Malec, hadde ifølge juryen et veldig tydelig og fremtidsrettet forslag med reell gjennomføringsmulighet for Tolletaten.

AIA er et nystartet norsk IT-selskap med tung teknisk ekspertise. De har spesialkompetanse innen kunstig intelligens, maskinlæring og big data. 

– Vi synes det er veldig inspirerende å jobbe med Tolletaten, og vi har flere ideer til hvordan etaten kan automatisere deler av virksomheten. Det var også spennende å prøve ut Iris.ai som verktøy, sier Atle Vesterkjær, CTO i AIA Science og en av deltakerne på vinnerlaget.

Han mener de vant fordi laget hadde en helhetlig plan for å få mer informasjon ut av data Tolletaten allerede har.

– Vi viste at vi hadde kompetansen for å gjennomføre det ved å beskrive de nye teknologiske verktøyene vi ønsker å bruke for å gjennomføre planene våre. Vi hadde gode referanser til forskning som peker i samme retning som vårt forslag.

Det var statsråd Siv Jensen som delte ut prisen til vinnerlaget. Prisen er på 28 000 kroner i tillegg til heder og ære i IT-miljøet.

Fornøyd IT-direktør

IT-direktør Jan Erik Ressem er veldig fornøyd med både konkurransen og vinnerne.

– Vi har allerede satt i gang flere strategiske prosjekter innen smart dataanalyse og digital etterretning som kan gjøre flere av ideene fra i dag mulige å gjennomføre. Løsningene som er presentert i dag kan bli satt ut i livet før noen aner det, sier han.

– Spesielt spennende var det å se forskjellene i tilnærming, fra det helt praktiske til det hyperteknologiske. Vi har lært mye om både muligheter og begrensninger, sier Ressem.

Laget fra Imperial College

Laget fra eliteuniversitetet Imperial College hadde også flere gode forslag til hvordan Tolletaten kan ta i bruk kunstig intelligens. Begge foto: Bård Gudim.

Tester innovative metoder

Tolletaten er opptatt av mulighetene ny teknologi gir. Ikke minst fordi etaten mener det er spennende å utforske hvordan de rette objektene skal kontrolleres på grensen.

– Med et Science hackathon tester vi også ut utradisjonelle og innovative måter å jobbe på. Vi undersøker konkret hvordan bruk av kunstig intelligens kan hjelpe tollerne til å kontrollere mest mulig målrettet. Vi tror dette er verktøy som både kan gi oss bedre resultater og smartere bruk av skattepengene, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Først i verden

Tolletaten er den første offentlige etaten i verden som gjennomfører et slikt science hackathon. Det blir positivt mottatt hos Finansdepartementet.

– Jeg vil gratulere Tolletaten som er den første offentlige etaten i verden som arrangerer et science hackathon. Jeg er veldig glad for å være her i dag for å dele ut prisen til vinnderlaget, sier finansminister Siv Jensen.

Hun understreker hvor viktig det er å ta i bruk ny teknologi for å gjøre Tolletaten bedre i stand til å bruke de enorme datamengdene som er tilgjengelig i en stadig økende varestrøm over grensen.

– Jeg har stor tro på at Tolletatens kontroller vil bli mer treffsikre ved å bruke avanserte verktøy for analyse og kunstig intelligens i tillegg til tollernes egne vurderinger. Dette vil også muliggjøre automatisering av ressurskrevende manuelle prosesser og frigjøre ressurser til oppgaver der vi virkelig har behov for menneskelige evner, sier finansministeren.