Norske tollere fant ulovlige legemidler i 286 av 1 286 postsendinger, og Mattilsynet avdekket at en kosmetikkimportør solgte produkter som inneholdt ulovlige stoffer under operasjon Pangea X.
Interpol koordinerte operasjon Pangea X – en aksjon mot salg av ulovlige legemidler og medisinsk utstyr. Flere myndigheter i 123 land deltok med forskjellige tiltak i perioden 12 til 19. september.
I Norge har det vært tett samarbeid mellom Tolletaten, Legemiddelverket, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Kripos. Den norske aksjonen har hatt fokus på ulovlig import av legemidler og import og salg av kosmetikk som inneholder skadelige eller forbudte stoffer.
Flest beslag i postsendinger
Tollkontrollen ble gjennomført på Alnabru, Østlandsterminalen og Gardermoen og nærmere 1 300 postsendinger ble undersøkt. Det var ulovlig innhold i 286 av pakkene. Potensmidler, antidepressiva, hormoner, beroligende midler og antibiotika er legemidler det ble funnet mest av. De fleste beslagene ble gjort i sendinger fra India (80), Storbritannia (53) og USA (27).
- Vi beslaglegger daglig sendinger med forbudte legemidler og vi ser at nordmenn bestiller narkotika, dopingmidler og forbudte legemidler via Internett. Vi fant også cirka tjue sendinger med antibiotika, sier seniorrådgiver Anders Flekke i Tolletatens etterretningssenter.
Ulovlige stoffer i kosmetikk
Under aksjonen gjennomførte Mattilsynet sammen med Legemiddelverket tilsyn hos en hudpleiesalong, en hudpleieklinikk med helsepersonell og en importør/distributør av kosmetikk.
Det ble tatt stikkprøver av kosmetiske ansiktsprodukter. Det ble ikke funnet ulovlige stoffer i produktene hos salongen og klinikken.
Hos importøren ble det funnet to ansiktspleieprodukter som inneholdt trikloreddiksyre – et stoff som ikke er tillatt i kosmetiske produkter i Norge fordi det kan føre til alvorlige hudskader. Disse to produktene fikk omsetningsforbud. Det ble tatt ut tre prøver av ansiktspleieprodukter som inneholdt salisylsyre. Disse skal analyseres for å undersøke om mengden salisylsyre er innenfor tillatt grense.
Ingen av produktene som ble kontrollert hos importøren var korrekt merket med norsk tekst.
- I arbeidet med årets Pangea-aksjon har vi sett at deler av hudpleiebransjen har et stykke igjen i forhold til å følge regelverket. Blant annet har flere importører ikke registrert seg hos Mattilsynet, noe de er forpliktet til å gjøre, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Store internasjonale beslag
Falske legemidler er et stort problem i tredjeland, og det er særlig malariamedisin og antibiotika som forfalskes. Kongo er ett av flere afrikanske land som deltok i Pangea-aksjonen for første gang, og der ble det beslaglagt nærmere 650 kg med falske malariatabletter. I Vietnam ble det beslaglagt 1,2 tonn med potenspiller.
- Nordmenn kan la seg friste til å kjøpe malariamedisiner i land de skal besøke på grunn av det høye prisnivået i Norge, men dette fraråder vi på det sterkeste. Kjøp slik medisin i Norge før du drar, så er du sikker på å få ekte medisin, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Legemiddelverket.
Funn Pangea X 2017
Norge
- Totalt antall pakker undersøkt: 1 286
- Antall pakker beslaglagt: 286
- Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 20 469 enheter
- Antall anmeldelser: Fem mottakere er anmeldt på grunn av mengden i forsendelsene.
Internasjonalt
- Totalt antall pakker undersøkt: 715 000
- Antall pakker beslaglagt: 470 000
- Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 25 millioner enheter
- Anslått verdi av forsendelsene: ca. 50 millioner amerikanske dollar
- Antall personer arrestert: 400
- Antall nettsteder som er fjernet fra weben: 3 584
Kontaktpersoner
- Tolletaten: Seniorrådgiver Anders Bjarne Flekke, mobil 909 31 838
- Mattilsynet: Seksjonssjef Merethe Steen, mobil 917 91 770
- Legemiddelverket: Legemiddelinspektør Line Saxegaard, mobil 913 67 370