Gå til innhold

[Utgått]Ikke gi bort piratkopier til jul

Store mengder piratkopier fra useriøse nettbutikker sendes daglig til norske forbrukere. Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret frykter at det vil ligge rekordmange piratkopierte julegaver under årets juletrær.

Nesten halvparten av norske forbrukere kommer til å handle årets julegaver på nett, og stadig flere velger utenlandske nettbutikker, viser tall fra Virke og Respons Analyse. Dessverre selger mange av butikkene piratkopier av kjente merkevarer.

Nå advarer Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret forbrukere mot å kjøpe piratvarer til jul.

Forbrukeren tar belastningen

Tolletaten kontrollerer et stort antall pakker fra utlandet før jul, og avslører ofte falske varer.

PIRATKOPIER: Seniorrådgiver Elisabeth Nettum.
PIRATKOPIER: Seniorrådgiver Elisabeth Nettum.
– De kriminelle som stå bak piratkopiene sender de falske varene rett til forbrukeren. Dermed omgår de regelverket og det er forbrukeren som må ta belastningen når du mottar en vare du ikke kjenner kvaliteten på, sier seniorrådgiver Elisabeth Nettum ved kontrollseksjonen i Tolletaten.

Piratvarer er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav som kan være farlige.

– Er varen du har bestilt en piratkopi, har du kjøpt et produkt som kan være farlig. Du har ikke noen garanti og har kanskje betalt dyrt for en vare som utgir seg for å være noe den ikke er, sier Nettum.

Useriøse nettbutikker

Utfordringen for forbrukeren er at mange av nettstedene ser profesjonelle og seriøse ut.

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth anbefaler netthandlere å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på.

— Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset gavebudsjett og vil nødig kaste bort pengene på svindel eller risikere å gi bort noe farlig, sier hun.

Helse- og sikkerhetsrisiko

For å bevisstgjøre netthandlere vil derfor tusenvis av postpakker i hele landet få klistremerker med informasjon om risikoen ved å kjøpe piratkopier.

KLISTRELAPPER: Tusenvis av pakker får dette klistremerket før jul.
KLISTRELAPPER: Tusenvis av pakker får dette klistremerket før jul.
— Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barna er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Organisert kriminalitet

Mange blir overrasket når de hører hvilke krefter som står bak største delen av handelen med piratkopier.

— Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling, sier Bengtson.

Vil du vite mer om piratkopier?

Sjekk nettstedet velgekte.no 

Her får du 6 tips for å unngå piratkopier på nett.