Gå til innhold

Piratkopier - nye regler ved import

Den 1. juli 2021 ble det innført nye regler i vareførselsloven kapittel 10 (immaterielle rettigheter) som gir tollmyndighetene adgang til å stanse og holde tilbake varer til privatpersoner 

Hva er piratkopier?

Piratkopier er etterlikninger av varer av et spesielt varemerke, design eller patent. Dette er ofte billigere kopier av dyre og populære merkeklær, vesker, sko, sminke, bildeler, medisiner, telefoner, møbler, matvarer osv.

Disse produktene ser nesten helt like ut som de originale, og det kan være vanskelig å skille ekte varer fra falske varer. Disse produktene selges via nettbutikker, på digitale markedsplasser eller de blir markedsført i forskjellige sosiale medier.  

Hva skjer hvis jeg bestiller piratvarer og de kommer til Norge?

Alle varer som kommer til Norge fra utlandet kan bli tatt ut til kontroll av Tolletaten.

Hensikten med en kontroll er å avdekke piratkopier. Ved en mistanke om at en vare er en piratkopi så vil Tolletaten ta kontakt med rettighetshaver for det gjeldende varemerket.

Dersom rettighetshaver ønsker å følge opp saken vil du motta et varsel fra Tolletaten. Dette varselet vil inneholde mer detaljert informasjon om prosessen videre.

Tolletaten kan holde tilbake varene dine når disse kriteriene er oppfylt:

  • mottaker av varene er en privatperson
  • avsender av varene er en næringsvirksomhet
  • tollmyndighetene har en mistanke om at varene er piratkopier

Et eksempel på dette kan være et kjøp fra et utenlandsk nettsted, eller fra en selger i utlandet som har et firma eller en registrert bedrift.

Les mer om piratvarer her: