Gå til innhold

Handle fra en nettbutikk som ikke er VOEC-registrert

Fra 1. januar 2024 skal du betale merverdiavgift for alle varekjøp fra utlandet, også de under 350 kroner. Det gjelder også hvis du har kjøpt en vare i 2023, men får den levert i 2024. Hvis du handler fra utenlandske nettbutikker som ikke krever inn merverdiavgift når du kjøper varen (VOEC), må du betale merverdiavgift og eventuell tollavgift når varen kommer til Norge. I tillegg kan transportøren (for eksempel Posten) som frakter varen kreve gebyr for tollbehandling.

Dette gjelder også for varer med verdi over 3000 kroner og næringsmidler, varer med restriksjoner og varer du må betale særavgift for.  

Dette må du betale for sendinger fra en nettbutikk som ikke er VOEC-registrert:

 • Merverdiavgift
  For næringsmidler skal du betale merverdiavgift på 15 prosent, for andre varer er merverdiavgiften 25 prosent. Dette gjelder selv om varen er tollavgiftsfri.

  Slik regner du ut merverdiavgiften

 • Tollavgift
  Det er bare klær, matvarer og andre næringsmidler som har tollavgift. Tollavgiftssatsen kan variere ut fra type produkt og hvor varen er laget.

  Se de ulike satsene i tolltariffen

 • Særavgifter
  For visse varer må det det betales særavgifter.

  Les mer om dette på Skatteetaten sine sider

 • Fortollingsgebyr 
  Den som frakter varen tar seg som regel betalt for å tollbehandle varen. Dette er ikke et gebyr til Tolletaten, men et gebyr til fraktselskapet.

Du må betale avgifter for varen uavhengig av om du kjøper den ny eller brukt. Du kan bruke vår importkalkulator for å finne ut hvor mye du må betale i avgifter for varen. 

Dersom du handler fra en utenlandsk nettbutikk som er registrert i VOEC-ordningen kreves merverdiavgift inn på kjøpstidspunktet, og du slipper å betale ekstra avgifter og gebyrer når varen ankommer landet. 

Bruk av fødselsnummer ved deklarering for prosedyren overgang til fri disponering

Når du deklarerer en vare til Tolletaten, må du også oppgi fødselsnummeret ditt ved deklareringen. Hvis en annen enn deg selv deklarerer varene på vegne av deg, for eksempel transportøren, når du handler fra en utenlandsk nettbutikk, trenger vedkommende fødselsnummeret ditt i deklareringen til Tolletaten.

Du kan derfor bli bedt om å oppgi fødselsnummer (11 siffer) når du handler i utenlandske nettbutikker. Hvis du ikke ønsker å oppgi fødselsnummeret til nettbutikken, kan du spørre nettbutikken om du kan oppgi nummeret direkte til transportøren.