Gå til innhold

Førerveiledning for grensepassering med Digitoll

Sjåfører som kjører Digitoll på vei må forholde seg ulike løsninger ved ulike grensepasseringer. Noen steder har vi kamera og/eller nettbrett som gir rødt eller grønt signal. Andre steder må sjåføren inn i ekspedisjonen og vise frem kjøretøyets registreringsnummer. 

Ørje og Svinesund → kamera og nettbrett 

Sjåfører som kommer til Norge via Svinesund eller Ørje vil først og fremst forholde seg til kamera som leser av skiltene til transporten (såkalt ANPR-kamera) og lyssignal. Ved grønt lys kan transporten kjøre videre, ved rødt lys må fører henvende seg i ekspedisjonen på tollstedet. Det hender fra tid til annen at disse kameraene ikke fungerer, for eksempel hvis det er mye snø på skiltet. Når kamera ikke fungerer så bruker Svinesund og Ørje nettbrett som reserveløsning. Sjåfør kan da taste inn registreringsnummer, og vedkommende se at grønt eller rødt signal på nettbrettet. 

Eda (vei), Hjortnes (ferge) og Larvik (ferge) → nettbrett 

Kjøretøy som ankommer Norge på disse stedene, kan benytte nettbrett dersom de kjører med Digitoll. Sjåføren skal da inn i resepsjonen og taste inn kjøretøyets registreringsnummer på nettbrettet, og vil få rød eller grønn dirigering. Ved grønn dirigering kan transporten kjøre inn i Norge, og ved rød dirigering må sjåføren melde seg i ekspedisjonen. 

Øvrige grensestasjoner → meld deg i ekspedisjonen 

På andre grensepasseringssteder er det verken nettbrett eller ANPR-kamera. I disse tilfeller må sjåføren melde seg i ekspedisjonen, orientere om at de kjører digitoll og vise frem kjøretøyets registreringsnummer. Tollbetjenten vil så orientere om det er greit å passere, eller om det er noe som mangler av dokumenter eller lignende.