Gå til innhold

Internasjonal storaksjon mot ulovlige legemidler og medisinsk utstyr

Tollerne på Alnabru og Gardermoen fant ulovlige eller falske legemidler i 239 av 1865 kontrollerte postpakker under Operasjon Pangea IX.

103 land deltok i Operasjon Pangea IX i perioden 30. mai til 7. juni. Den internasjonale aksjonen satt søkelyset på narkotiske midler, ulovlige og falske legemidler og medisinsk utstyr som bestilles via internett. Aksjonen ble koordinert av Interpol, og involverte en rekke etater fra hvert land.

I Norge var det et tett samarbeid mellom Tolletaten, Legemiddelverket og Helsedirektoratet. Den norske aksjonen hadde hovedfokus på virksomheters import av legemidler og medisinsk utstyr.

Kontrollerte over 1800 postpakker

I løpet av aksjonen kontrollerte tollerne 1865 postpakker på postterminalen på Alnabru og i flyposten på Gardermoen. 239 av pakkene hadde ulovlig innhold. Tollerne fant blant annet antibiotika fra Singapore, Canada, Polen, England og Spania. Det ble også funnet flere typer legemidler som indikerer at mange nordmenn driver selvmedisinering.

Tolletaten og Statens legemiddelverk har i planleggingen og gjennomføringen hatt fokus på at all import av legemidler skal følge riktig prosedyre. Det er viktig at alle importører har gode rutiner og internkontroll på varene de tar inn for omsetning i Norge. 

Oversikt over funn i løpet av Pangea IX 2016
Funn Pangea IX 2016 I Norge Internasjonalt
Totalt antall pakker kontrollert 1 865 333 919
Totalt antall pakker med ulovlig innhold 239 170 340
Totalt antall enheter beslaglagt
(piller, kapsler, kilo, liter med mer)
22 570 12 229 005
Anslått verdi av forsendelsene i amerikanske dollar  – 53 262 732
Antall personer arrestert  – 393
Antall nettsteder som er fjernet fra weben  – 4 932
Ulovlig annonsering kartlagt/fjernet fra auksjonssider  – 43

 

Helserisiko

En stor andel av «apotekene» på internett driver ulovlig. Høsten 2015 ble regelverket for privatimport av legemidler via postforsendelser strammet inn. Det betyr at de aller fleste legemidler er ulovlig å få tilsendt i posten. Ulovlige forsendelser kan bli destruert av Tolletaten. Hensikten er å beskytte forbrukere mot falske og ulovlige legemidler.

– Vi fraråder å handle legemidler på nettet. Du vet aldri hva du får, og du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke slike legemidler. Snakk med legen din dersom du er syk og trenger behandling, oppfordrer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Potensmidler beslaglagt i Operasjon Pangea IX
Potensmidler beslaglagt i Operasjon Pangea IX. Foto: Tolletaten

 

Kontaktpersoner

Legemiddelverket: medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen, telefon 917 02 377.

Tolldirektoratet: seniorrådgiver Anders Flekke, telefon 909 31 838.  

Del med andre: