Gå til innhold

Fem tips til deg som skal handle julegaver på nett

Bestiller julegaver på nett

Her gir vi deg noen tips om hva du bør tenke på når du handler julegaver fra utlandet på nett.

Unngå moms og toll

Du skal verken betale moms (merverdiavgift) eller toll når varen koster under 350 kroner inkludert frakt og forsikring. Når du bestiller fra utlandet, bør du derfor sjekke om det du betaler for varen inkluderer frakt og forsikring, eller om dette kommer i tillegg.

Fritaket for moms og toll på sendinger under 350 kroner gjelder alle varer, unntatt alkohol- og tobakksvarer.

Du må betale moms på varer som koster 350 kroner eller mer

Du må betale 25 prosent moms hvis verdien på varen(e) er 350 kroner eller mer inkludert frakt og forsikring. Bøker til privat bruk er fritatt for moms.

Husk at det kan være toll på klær

Klær er en av de få varetypene som det kan være toll på. Tollsatsene er forskjellige avhengig av typen plagg. Det er ikke toll på sko. Toll kommer i tillegg til moms på 25 prosent.

Regn med å betale transportøren for fortollingen

Tolletaten tar ingen betaling eller gebyrer ved fortolling av varer. Transportøren eller speditøren som leverer varen til deg, vil derimot som oftest kreve en betaling for mottak, håndtering og utlevering av varen. Slik betaling kan variere avhengig av hvilket firma som er brukt. Sjekk ut Postens satser.

Finn ut hva du må betale

Du kan enkelt finne ut hvor mye du må betale for varene dine inkludert moms og eventuelt toll med importkalkulatoren vår.

Tolletaten har ikke pakken din

Selv om du får beskjed om at pakken ligger til fortolling, betyr det ikke at det er Tolletaten som har pakken din. Den ligger sannsynligvis hos en transportør, som for eksempel Posten. Ta kontakt med den som frakter varen for deg!

Del med andre: